Svijet
0

Uhapšeno 10 osumnjičenih za ubistvo novinarke Ane Politkovskaje

FENA
U toku istrage o ubistvu novinarke Ane Politkovskaje u oktobru 2006. godine uhapšeno je deset osumnjičenih osoba, izjavio je u ponedjeljak ruski tužilac Jurij Čajka. Nisu objavljeni podaci o identitetu osumnjičenih, javio je AFP.

Godinu poslije ubistva novinarke ovo je prvi put da su u okviru istrage, za koju je predsjednik Vladimir Putin tvrdio u decembru 2006. godine da su mobilizirani "najbolji profesionalci iz policije i pravosuđa", objavljena su hapšenja osumnjičenih.

Do sada je u štampi spomenut samo čečenski trag.

Popularne novine Komsomolskaja pravda objavile su u februaru da su uhapšene dvije sumnjive osobe, obje Čečeni, što je demantirala Novaja Gazeta, novine za koje je radila Ana Politkovskaja i koje su pokrenule istragu uporedo sa zvaničnom istragom.

Ana Politkovskaja, stručnjak za Čečeniju, ubijena je 7. oktobra 2006. godine na ulazu u jednu moskovsku zgradu u kojoj je stanovala.

Ona je bila jedna od rijetkih ruskih novinara koji su pokrivali čečenski sukob i osuđivali stalna kršenja ljudskih prava što su ih činile i ruske vlasti i proruske čečenske milicije.