Kenija
0

Uhapšeni haški optuženik mogao bi biti i njemački državljanin?

FENA
Njemački, francuski, kenijski, ali i hrvatski i bosanski mediji objavili su u četvrtak uvečer da je uhapšena osoba u Keniji za koju se sumnja da je optužena za počinjene ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije Ratko Mladić ili Goran Hadžić, međutim uhapšeni bi mogao biti njemački državljanin.

Posljednje informacije govore kako hapšenje u Keniji nema nikakve veze s Mladićem ili Hadžićem nego se radi o šezdesetpetogodišnjem njemačkom državljaninu, navodno iz Hrvatske koji godinama živi u Keniji, i ova informacija je neslužbena.

Vijest o hapšenju haških bjegunaca odmah je potaknula spekulacije da li se radi o njima dvojici jer su oni zadnji s haške potjernice, objavila je Hrvatska televizija.

Niko u Beogradu, gdje u dvodnevnoj posjeti boravi haški tužitelj Serge Brammertz, nije potvrdio da hapšenje ima veze s Hadžićem ili Mladićem.

Beogradski mediji javljaju kako je srbijanskim dužnosnicima tokom dana dostavljena fotografija uhapšenog muškarca na kojoj nisu prepoznali tražene ratne zločince.

Vlasti u Beogradu se nadaju da će priča o bjeguncima s haške optužnice završiti do kraja ove godine.