Svijet
0

Uhapšen vođa sekte iz Brazila

Klix.ba
Proteklih pet mjeseci brazilska policija tragala je za samoprozvanim američkim pastorom optuženim za desetke seksualnih napada.

Kako je saopćeno iz brazilske policije Victor Arden Barnard (53) uhapšen je u petak u primorskom ljetovalištu Pipa. Bernard je jedan od vođa sekte "River Road Fellowship“ optužene za oko 50 silovanja u Brazilu.

On je 2000. godine osnovao kamp u blizini grada Finlejson navodeći neke od sljedbenika da dozvole svojim kćerkama da tamo žive. Prije nego je svoju crkvu preselio u saveznu državu Vašington, u periodu između 2000. i 2009. godine seksualno je zlostavljao nekoliko djevojaka koje su živjele u kampu. Dvije djevojčice saopštile su istražnim organima da ih je Bernard zlostavljao u 12 i 13. godini.

Ruth Johnson, bivši član sekte, kazao je kako nikad nije sreo nikoga za koga je mislio da voli Božju riječi koliko Victor Barnard.

Victor Arden Barnard u aprilu 2014. godine optužen je za seksualno zlostavljanje i od tada se nalazi u bijegu. Za informaciju o njemu bila je raspisana i nagrada od 25.000 dolara.