Oxfam
0

Ugroženo 4,5 miliona djece zbog klimatskog zagrijavanja

FENA
Oko 4,5 miliona djece moglo bi da umre ako razvijene zemlje ne izdvoje dodatne sume novca kako bi pomogle siromašnim zemljama da se bore protiv klimatskog zagrijavanja, upozorila je humanitarna organizacija Oxfam.

Nevladina organizacija se plaši da bogate zemlje ne izdvoje za borbu protiv klimatskog zagrijavanja dio pomoći za razvoj koju su obećale siromašnim zemljama i izražava "zabrinutost" zbog mogućnosti da ne uspije svjetska konferencija o klimi koja treba da se održi u decembru u Kopenhagenu.

U svom novom izvještaju pod nazivom "Iza pomoći", Oxfam ocjenjuje da će se 75 miliona djece moći školovati, a 8,6 miliona ljudi će moći da se liječi od virusa side, ako se pomoć za razvoj prenamijeni za borbu protiv klimatskog zagrijavanja.

"Ukrasti novac namijenjen izgradnji škola i bolnica kako bi se siromašnim zemljama pomoglo da se prilagode klimatskom zagrijavanju nije ni moralan ni učinkovit način za bogate zemlje da isplate svoj dug za zagađivanje. Fondove treba povećati, a ne prenamijeniti", ocijenila je Barbara Stocking, generalna direktorica britanskog ogranka Oxfama.