Svijet
0

Ugandski pukovnik: Sudan podržava Konyja

Klix.ba
Kony
Kony
Ugandska vojska je izjavila da Božja vojska spasa (LRA), na čijem je čelu Joseph Kony, prima pomoć od vlade Sudana.

Pukovnik odbrambenih snaga Ugande je za BBC izjavio da je uhvaćen jedan pripadnik LRA koji je sa sobom imao sudansko oružje, municiju i uniformu. LRA je optužena za silovanja, sakaćenje, ubistva i regrutaciju djece vojnika.

Sjedinjene Američke Države su poslale specijalne snage koje će pomoći u zarobljavanju Konyja. Stotinu pripadnika specijalnih snaga radi u četiri baze u Centralnoj Africi, gdje se LRA kreće u malim grupama, pljačka i kidnapuje stanovnike koji postaju vojnici ili seksualno roblje.

Prošli mjesec je Afrička unija oformila jedinicu od 5.000 vojnika koji će tražiti i uhapsiti Konyja. Međunarodni kazneni sud traži Konyja i njegove bliske saradnike od 2005. godine.

Pukovnik Felix Kulayigye je rekao da ima informacije o prelasku LRA u Sudan, na području koje kontrolišu snage Janjaweeda koje podržava vlada Sudana.

''Kony zna da mi ne možemo ući u tu regiju. Kada u Centralnoj Africi pritisak postane prevelik, on prelazi granicu Sudana'', rekao je Kulayigye.

Kony, čija vojska se prvi put pojavila na sjeveru Ugande, izbjegava hapšenje više od 20 godina. On tvrdi da se bori za postavljanje nove vlade u Ugandi, koja će slijediti deset Božjih zapovjedi.

Mirovni sporazum između LRA i vlade Ugande se trebao potpisati 2008. godine, ali su pregovori propali jer je Kony tražio uvjerenje da on i njegovi saradnici neće biti krivično gonjeni.