Rusija
0

Ubijen osumnjičeni za napad na "Nevski ekspres"

SRNA
Napad na voz Nevski
Napad na voz Nevski
U akciji ruskih specijalnih snaga u Ingušetiji ubijen je Aleksandar Tihomirov, poznat i pod imenom Said Burjacki, osumnjičen za bombaški napad na voz "Nevski ekspres" u kojem je poginulo 26 ljudi, potvrdio je šef ruske Savezne službe bezbjedenosti Aleksandar Bortnjikov.

"Na mjestu na kojem je izvedena specijalna operacija pronađeni su materijalni dokazi da je ova grupa bandita direktno povezana sa eksplozijom u vozu", rekao je Bortnjikov na sastanku sa predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom.

U akciji ruskih vojnika izvedenoj početkom marta, pored Tihomirova, ubijeno je još sedam terorista, prenosi Reuters.

Ranije guverener provincije Ingušetija Junus-Bek Jevkurov potvrdio da je Tihomirov ubijen u okršaju vatrenim oružjem blizu Nazrana, najvećeg grada te provincije.

On je istakao da će na mjesto Tihomirova doći neki novi ideolog, te da je potrebno da se čitava Ingušetija bori sa tim zlom.

Islamistički pobunjenici sa sjevernog Kavkaza preuzeli su odgovornost za napad na voz "Nevski ekspres" koji je iskočio iz šina pošto je naišao na eskplozivnu napravu na putu od Moskve do Sankt-Peterburga 27. novembra 2009 godine.

U ovom napadu poginulo je 26 ljudi, a više od 90 je ranjeno.