Svijet
0

Ubijen bivši vodeći član Al-Qaide za Irak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši vodeći član terorističke mreže Al-Qaide za Irak Abu Suleiman al-Otaibi ubijen je u sukobima ekstremista s američkom vojskom u Afganistanu, navodi se na jednoj islamističkoj internetskoj stranici.

Al-Otaibi ubijen je u "žestokom obračunu" u Paktiji, navedeno je na stranici koju koriste islamski ekstremisti, bez više informacija o tome kada je došlo do sukoba.

Otaibi je bio zadužen za pravosuđe u ekstremističkoj organizaciji Islamska država Irak, grupi koju su osnovali Al-Qaida i sunitski ekstremisti.

Osim al-Otaibija, u sukobima s američkim snagama je ubijen još jedan pripadnik Al-Qaide, Abu Dejana al-Kahtani, prenijele su agencije.

Lider Al-Qaide u Afganistanu Mustafa Abu al-Yazid rekao je da je Al-Kahtani napustio Irak prije šest mjeseci, ne saopćavajući više detalja.

Afganistanski zvaničnici nisu mogli potvrditi ovu informaciju, ali je vlada u Kabulu ranije saopćila da je "pet opozicijskih boraca" ubijeno u subotu u Paktiji tokom operacije koju su izvodile američke i afganistanske snage.