Svijet
4

Ubica američkih policajaca u krvavom pohodu ranio i svoju bivšu djevojku

Klix.ba
Najavio ubistva na Instagramu
Naoružani 28-godišnji Ismaaiyl Brinsley ubio je sinoć dvojicu policajaca pucajući na njih iz pištolja dok su sjedili u patrolnim kolima u Brooklynu, a potom ubio sebe. Krvavi pohod počeo je Baltimoreu gdje je ranio svoju bivšu djevojku koja je zadobila teške povrede i bori se za život.

Šef policije New Yorka kazao je kako je Brinsley ciljano išao ubiti policajce jer su na sebi imali uniformu. Prišao je automobilu i pucao im u glavu. Nakon što ih je ubio pobjegao je u metro gdje se ubio. Na društvenim mrežama postavio je i poruku u kojoj je najavio svoj kravavi pohod i fotografiju pištolja kojim je počinio zločin.

"Stavit ću krila na svinje danas. Uzeli su jednu našu, uzet ćemo dvije njihove... Ovo mi je možda posljednji post", napisao je ubica na Instagramu.

Žrtve su bile Azijat Lui Wenjin (32) i Španac Raphael Ramos (40). Ubijeni su bez upozorenja i bilo kakve konverzacije s napadačem.

Lui je veteran koji se oženio prije dva mjeseca, a Ramos je otac 13-godišnjeg dječaka. Proglašeni su mrtvim u bolnici. Napadač je bio crnac i pretpostavlja se da je ovo bila vrsta osvete za ubijenog Erica Garnera, mladića koji je preminuo u julu ove godine nakon što ga je ubio policajac.

Ovaj zločin osudio je i predsjednik SAD-a Barack Obama.

"Službenici koji su služili i štitili našu zajednicu rizikovali su vlastitu sigurnost za našu sigurnost svaki dan i zaslužuju poštovanje i zahvalnost svakoga dana", kazao je Obama.

Posljednje ubistvo policajca u New Yorku dogodilo se u 2011. godini.