Italija
0

U vodama Napulja ostaci pet rimskih brodova

FENA
Ostaci pet rimskih brodova iz perioda od 1. stoljeća prije nove ere do 4. stoljeća nove ere pronađeni su s tovarom amfora i vaza u vodama Napulja, na jugu Italije, javila je agencija Ansa.
  • To "izuzetno" otkriće u blizini ostrva Ventotene pokazuje da je to malo ostrvo bilo važno raskršće pomorskih puteva koje su koristile antičke lađe, izjavila je arheolog Analiza Caratini, koja je učestvovala u istraživanju.

Ona je dodala i da je otkriće, prije svega, pokazalo da se oko ostrva nalazi "pravi podvodni muzej".

Specijalizovani arheološki timovi za podvodna istraživanja pronašli su ostatke brodova na pješčanom sprudu na dubini od oko 100 metara tokom istraživanja koje je počelo u augustu 2008. godine.

Najstariji brod, dug 18 metara, potiče iz 1. stoljeća prije nove ere, smatraju arheolozi. Na drugim brodovi, dužine od 13 do 25 metara, pronađene su španske, rimske i afričke amfore.

  • Slična istraživanja provode se u mnogim dijelovima Mediterana kako bismo zaštitili naše historijsko nasljeđe od stalnih pljački lovaca na blago koji, zahvaljujući naprednim tehnologijama, i dalje silaze na velike dubine, rekla je Caratini, prenose u nedjelju agencije.