Prevencija
12

U Velikoj Britaniji predlažu omogućavanje besplatne marihuane zatvorenicima

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bivši glavni savjetnik za narkotike u Vladi Velike Britanije predložio je da zatvori testiraju besplatnu opciju davanja marihuane zatvorenicima kako bi se utvrdilo smanjuje li nasilje, slučajeve predoziranja i ovisnost o jačim drogama.

Prošlog mjeseca, policijski službenik Arfon Jones, rekao je da ako bi se pravosudne vlasti ozbiljno bavile smanjenjem štete i nasilja u zatvorima "trebale bi se baviti uzrocima", poput jeftinog sintetičkog kanabionida koji može biti smrtonosan za razliku od marihuane.

"Marihuana bi bila poboljšanje u odnosu na sintetičku marihuanu koju su krijumčarili zatvorski službenici", rekao je Jones. Više od 300 zatvorskih službenika i vanjskog osoblja otpušteno je ili osuđeno zbog unošenja zabranjenih predmeta, što može uključivati drogu, duhan i mobilne telefone tokom proteklih pet godina.

Pokrenuta je diskusija u vezi prijedloga, u kontekstu skorih izbora u sjevernom Velsu, te su konzervativni i laburistički kandidati kazali da su protiv te ideje.

Laburistički kandidat Andy Dunbobbin rekao je da „postoji mnogo načina da se spriječi problematična upotreba droga, ali ovo nije jedan od njih - treba ojačati programe prevencije i liječenja u zatvoru i izvan njega". Također je istakao da se zdravstvene službe koje se bave ovim problemima moraju adekvatno finansirati.

Oko 13 posto zatvorenika u Engleskoj i Walesu kazalo je, tokom nedavnog službenog istraživanja, da su razvili probleme s ilegalnim drogama dok su bili u zatvoru. Jones je ranije rekao da je nacionalni skandal da ljudi "bespotrebno umiru" jer su vlade odbile prihvatiti radikalni novi pristup politici droga, poput pravne regulative za smanjenje štete.