Istražuju se uzroci
49

U Velikoj Britaniji povećan broj djece misteriozno oboljele od hepatitisa, upozorene ostale države

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i agencije za zdravlje Evropske unije upozorili su nekoliko država na, kako je navedeno, misteriozno povećanje broja djece u Velikoj Britaniji oboljele od hepatitisa.

Britanske zdravstvene institucije istražuju 74 slučaja hepatitisa, bolesti koja uzrokuje upalu jetre. Ovo se dešava od januara ove godine.

Pokušava se utvrditi šta je stvarni uzrok hepatitisa, jer je utvrđeno da uzročnici nisu virusi, što je ranije bio slučaj. Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) su saopćili da je riječ o djeci starosti od dvije do pet godina.

Objavljeno je da je manji broj djece imao akutno zatajenje jetre te da je kod nekoliko njih potrebno transplantirati jetru. U ECDC-u su naglasili da sa nadležnima u Velikoj Britaniji razmijenjuju informacije kako bi se utvrdilo da li ovaj problem postoji i u drugim državama.

Ukazali su ljekarima da više obrate pažnje na djecu koja imaju žuticu i simptome poput povraćanja i stomačnih problema. Pozvali su zdravstvene institucije da prijave slučajeve akutnog hepatitisa kod djece dobi do 16 godina. Također su pozvane i države da razmijenjuju informacije ako budu sumnjale na ovaj problem.

Utvrđeno je i da troje djece u Španiji ima akutni hepatitis, a što zdravstveni stručnjaci već istražuju, prenosi Euronews.