mRNA terapija
60

U Velikoj Britaniji počelo ispitivanje nove metode liječenja raka i mogla bi imati revolucionarni značaj

S. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Revolucionarni novi tretman raka poznat kao mRNA terapija primijenjen je u bolnici Hammersmith u zapadnom Londonu. Ispitivanje je provedeno kako bi se ocijenila sigurnost i efikasnost ove terapije u liječenju melanoma, raka pluća i drugih tumora.

Novi tretman koristi genetski materijal poznat kao RNK - ili mRNA - i djeluje tako što predstavlja uobičajene oznake tumora imunološkom sistemu pacijenata.

Cilj ovakve terapije je pomoći pri prepoznavanju borbe protiv ćelija raka koje izražavaju te oznake odnosno "markere".

David Pinato sa Imperial College London, istraživač koji je vodio suđenje u Velikoj Britaniji, rekao je da je ovo istraživanje još uvijek u ranoj fazi i da bi mogle proći godine prije nego što postane dostupno pacijentima. Međutim, novo ispitivanje postavljalo je ključne temelje koje bi mogle pomoći u razvoju manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv raka.

"Ovi su nam očajnički potrebni da preokrenemo borbu protiv raka u našu korist", dodao je.

Brojne vakcine protiv raka nedavno su ušle u klinička ispitivanja širom svijeta. One spadaju u dvije kategorije: personalizirane imunoterapije protiv raka, koje se oslanjaju na ekstrakciju pacijentovog vlastitog genetskog materijala iz njegovih tumora; i terapeutske imunoterapije protiv raka, kao što je terapija mRNA koja je nedavno lansirana u Londonu, koja je "gotova" i prilagođena određenoj vrsti raka.

Primarni cilj novog ispitivanja - poznatog kao Mobilize - je otkriti da li je ova posebna vrsta terapije mRNA sigurna i da li je toleriraju pacijenti s rakom pluća ili kože i može li ona smanjiti tumore. U nekim slučajevima će se primjenjivati ​​samostalno, a u drugim u kombinaciji s postojećim lijekom protiv raka pembrolizumabom.

Istraživači kažu da, iako je eksperimentalna terapija još u ranim fazama testiranja, nadaju se da bi u konačnici mogla dovesti do nove opcije liječenja raka koje je teško liječiti, ako se pokaže da je pristup siguran i efikasan, piše Guardian.