Svijet
0

U Tajlandu proizvedena svećenička halja protiv komaraca

FENA
Tajlandski istraživački Tekstilni institut razvio je projekt svećeničke halje koja odbija komarce, namijenjene budističkim svećenicima kojima je zabranjeno ubijati bilo koja živa bića, uključujući i kukce, ma kako napasni bili, objavili su tajlandski mediji.

Izvršni direktor instituta Virat Tandaechanurat rekao je kako halja, impregnirana tvarima izvučenim iz nekoliko tajlandskih biljaka, odbija 97 posto komaraca, kako su pokazali rezultati ispitivanja koje je provelo ministarstvo zdravstva.

Institut predviđa da bi halja mogla postati tražena roba među budističkim svećenicima, kojih je u Tajlandu oko 400 tisuća, objavila je Tajlandska novinska agencija. Pet glavnih grijeha u budizmu su krađa, laganje, uživanje alkohola, preljub i bilo kakvo ubijanje živih bića.

MADRID - Gradonačelnik španjolskog Noblejasa Agustin Jimenez Crespo dosjetio se kako potaknuti djecu na čitanje i pokrenuo neobičnu pionirsku inicijativu. Taj gradić od 3.300 stanovnika, 55 km od Toleda, u središtu zemlje, subvencionirati će obitelji u iznosu od jednog eura po satu koje njihovo dijete osnovnoškolac provede u knjižnici, objavila je gradska uprava u priopćenju.

Riječ je o ambicioznoj inicijativi u obrazovanju, dodaje općina i objašnjava da joj je cilj "pojačati aktivnu ulogu roditelja u obrazovanju djece".