Bangkok
0

U sukobima dvoje poginulih i 100 povrijeđenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije osobe su poginule, a 100 povrijeđeno u neredima u Bangkoku, kada je vojska pucala na antivladine demonstrante koji su uzvratili dimnim bombama i kamenicama.

Jedna osoba ubijena je iz vatrenog oružja, u sukobu između demonstranata i stanovnika koji se protive protestima, saopćio je Satit Vongnongtaej iz kabineta premijera Abhisita Vejjajivae (Abhisita Vejdžadživa).

Prema bolničkim izvorima, druga žrtva je takođe ubijena iz vatrenog oružja u okršaju međusobno podjeljenih rojalista, vojske i građanske srednje klase, protiv seoskog stanovništva lojalnog bivšem premijeru Taksinu Sinavatri (Taksina Šinavatra).

Tajlandski Institut za hitnu medicinsku pomoć saopćio je da su u sukobima povrijeđene najmanje 94 osobe, uključujući i vojnike.

Dopisnik BBC-a u Bangkoku rekao je da je situacija u gradu i dalje veoma napeta i nepredvidljiva pošto je nekoliko zgrada zapaljeno i ima izvještaja o sporadičnim sukobima između demonstranata i lokalnog stanovništva.

Vojne snage su tokom ponedjeljka zauzele položaje u blizini lokacije koju antivladini demonstranti već nedjeljema koriste kao svoje glavno uporište i mjesto za okupljanje.

Premijer Abhisita Vejjajiva izjavio je da je situacija u Bangkoku "sada pod kontrolom" i dematovao tvrdnje da su vojnici ubili nekoliko demonstranata rekavši da su vojne snage koristile "ćorke" a ne bojevu municiju.

Vojska je izašla na ulice poslije višednevnih protesta u Bangkoku, a premijer je odlučio da u zemlji uvede vanredno stanje.