Pakistan
0

U skrovištu ubijeno 30 ekstremista i jedan policajac

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U napadu pakistanskih borbenih aviona na skrovište ekstremista u Južnom Waziristanu, na sjeverozapadu Pakistana, ubijeno je 30 pobunjenika, dok je u napadima bombaša samoubica u susjednoj Sjeverozapadnoj graničnoj provinciji ubijen jedan policajac, javile su agencije.

Napad pakistanskih snaga izveden je u Shavalu, jednom od glavnih planinskih uporišta ekstremista u blizini granice s Afganistanom.

"Shaal je napadnut pošto smo dobili dojavu da se teroristi tu kriju", saopćio je portparol pakistanske vojske.

Plemenska oblast u Pakistanu, a naročito Južni i susjedni Sjeverni Waziristan, smatra se centrom ekstremista.

Pakistanske snage sigurnosti započele su veliku ofanzivu u Južnom Waziristanu u oktobru prošle godine, a vojska kaže da je do sada zauzela većinu pobunjeničkih baza u regiji.

S druge strane, u koordiniranim napadima bombaša samoubica na dvije policijske stanice u dva grada u susjednoj Sjeverozapadnoj graničnoj provinciji poginuo je lokalni šef policije, a povrijeđena četiri policajca i dvoje civila, saopćile su vlasti.

Prvi napad je izveden u gradu Mansehra, na oko 140 kilometara sjeverozapadno od prijestolnice Islamabada, a drugi, samo nekoliko minuta kasnije, u gradu Balakot, na oko 25 kilometara od Mansehre.