MKSJ/ICTY
0

U septembru suđenje Župljaninu i Stanišiću

Sarajevo-x.com
Vijeće Tribunala u Haagu odredilo 14. septembar kao datum početka suđenja Stojanu Župljaninu i Mići Stanišiću, javlja BIRN - Justice Report.

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) zakazalo je predpretresnu konferenciju u slučaju Stojana Župljanina i Miće Stanišića 4. septembra 2009. godine, a početak suđenja deset dana poslije.

Prvobitno je bilo određeno da predpretresna konferencija bude 25. augusta, a početak suđenja šest dana nakon toga, ali je ovaj rok pomjeren "zbog administrativnih razloga".

Župljanin i Stanišić optuženi su za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata, udruženi zločinački poduhvat, te progone, istrebljenja, ubistva i druga nečovječna djela počinjena na području BiH od 1992. do 1995. godine.

Stanišić je u to vrijeme bio ministar unutrašnjih poslova tadašnje Srpske Republike BiH, a Župljanin član Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina, te potom i savjetnik za unutrašnje poslove Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, također optuženog za ratne zločine.

U odluci o početku suđenja ukida se odluka kojom je Mići Stanišiću dozvoljeno da privremeno boravi na slobodi, te mu se naređuje da se do 31. augusta vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Haagu.

Stanišić se dobrovoljno predao u martu 2005. godine, od kada je u nekoliko navrata bio pušten na privremenu slobodu.

Župljanin je nakon nekoliko godina skrivanja uhapšen u Srbiji junu 2008. godine, te je to bio jedan od razloga zbog kojih mu Vijeće nije dozvolilo da početak suđenja čeka na slobodi.