Komentari (297)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Lijepi Šerijat! Ne postoji ljudski zakon koji može parirati Božanskom, to ljudi nikako da shvate.
ruka vam se pozlatila
Sa aspekta investiranja, sve moguće banke ulažu novac uglavnom u bogatije i razvijenije države, jer bi u suprotnom propale, jel tako ???
Korekcija: umjesto riječi \"odgovornoisti\", trebala je pisati riječ \"odgovornosti\"
Tačno je da postoje na zapadu mnogobrojni problemi koje je teško sakriti, ali to ne znači da nema problema na istoku, sjeveru i jugu, gdje se surova realnost samo lukavije sakriva. Zapadni svijet barem ima sistem odgovornoisti koji nije savršen, ali povlači odgovornost sa aspekta predizbornih kampanja. Jel tako ???
Nije to baš tako jednostavno. Evo primjerice na Balkanu, imamo čitavu kastu skupocjenih političara koji u predizbornim televizijskim debatama izbjegavaju pojavljivanje u TV-programima kako ih politički konkurenti ne bi pitali za kriminalne aktivnosti njihovih porodica i saučesnika, a iste te grupacije nastoje upravljati sudovima i javnim medijima, i pripremati teren za buduće genocide. Jel tako ???
Naravno da veliko bogatstvo povlaci i veliku odgovornost,ali odgovornost za kriminalna djela ne moze biti kolektivna odgovornost sire zajednice,neko posteno radi svoj posao,neko to radi neposteno,ali ne mozemo mi sada svakog spijunirati i gledati sta ce uraditi sa svojim novcem.
Pa tako ispada. Generalno, svi smo mi na neki način umiješani, svjesno ili nesvjesno. Ako bi se sistem detaljno revidirao, teško da bi iko sačuvao monopol na nepogriješivost. Ali u praksi, najveću odgovornost bi snosili najbogatiji stanovnici, svaka religija kaže da veliko bogatstvo povlači i veliku odgovornost, jel ?
Znaci da je ubica svaki prodavac koji posteno radi svoj posao i ubici proda hljeb,ili mlijeko...Slabo razmisljanje...
Ako ja, primjerice, kritikujem ili optužujem zapad za lihvarenje, a istovremeno tim istim lihvarima prodajem naftu, to znači da sam i ja saučesnik u lihvarenju, jel tako ???
Diskusija bez znanja ne vodi nikuda,ocito je da trebas procitati svetu Knjigu,hadise i islamski zakon,i sve ce ti biti jasno.
Prosto-islam ne dozvoljava uzimanje kamate,neislamske banke uzimaju kamatu.Sto znaci da kamatarenje nije islamsko bankarstvo-to je ono sto islam tvrdi a ne ja,to nije nikakvo moje tumacenje-nema se tu sta tumaciti,jasno je navedeno sta se smije a sta ne smije,oni muslimani koji to ne znaju stvarno su neznalice,ali nisam ja taj koji ih neznalicama proglasava-ne odredjujem ja zakon,vec zakon odredjuje islam.Nema kamata za bilo kakvu vrstu kredita.
Konkretno, postoji li neki primjer u onome što smatraš islamskim bankarstvom što se klasifikuje u OPŠTI (NENAMJENSKI) kredit ? To je dakle vrsta kredita gdje onaj ko prima novac, sam bira namjenu u koju će potrošiti posuđeno. Stotinama i stotinama godina čovječanstvo nije uspjelo pronaći način kako takvu vrstu kredita organizovati bez kamate.
Ti nisi nigdje eksplicitno (direktno) to kazao, ali sama činjenica da implicitno (indirektno) kroz svoje tumačenje sugerišeš šta jeste a šta nije islamsko bankarstvo, na neki način ogromnu većinu muslimana i nemuslimana proglašavaš neznalicama i varalicama. Ali beskorisno je na tu temu da diskutujemo jer to onda ne vodi nikuda. Kad je riječ o NENAMJENSKIM (OPŠTIM) kreditima, realno, ima li neki konkretan primjer onoga što nazivaš islamskim bankarstvom po pitanju takve vrste kredita.
Navedi onaj dio teksta gdje sam se ja proglasio postenijim muslimanom od ostalih muslimana!??
Dalje, ako bi se govorilo o NAMJENSKIM kreditima, koje to konkretno namjene dolaze u razmatranje ???
Kratkoročno situacija nije dovoljno predvidljiva. A dugoročno, još je veći element neizvjesnosti, naime, relativni omjeri valuta su promijenjivi, a apsolutni sistem vrednovanja valja odrediti ... hoće li to biti zlatne poluge, ili nafta ili nešto drugo ... recimo, osnovne životne potrepštine kao krompir, riža, kukuruz, pšenica ili nešto drugo ??? Čak su i apsolutni kriteriji vrednovanja promjenjivi. Sve varijante imaju prednosti i nedostatke, uprkos našim željama, izbor se svodi na potragu za rješenjima kod kojih bi šteta bila minimalna. Jel tako ???