9 povrijeđenih
0

U ruskom gradu Novosibirsku obrušio se dio zgrade, poginulo najmanje 6 osoba

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Zbog jake ekpslozije plina danas se u ruskom gradu Novosibirsku obrušio dio zhrade. Ministarstvo zdravlja Novosibirske regije je saopštilo da je poginulo najmanje osam osoba.

U četvrtak je oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu u petospratnoj stambenoj zgradi u Novosibirsku odjeknula eksplozija plina za domaćinstvo. Srušila su se dva ulaza, uništeno 30 stanova. Uklanjanje ruševina i evakuacija se nastavljaju.

Ministarstvo zdravlja Novosibirske oblasti na svom Telegram kanalu je saopštilo da su spasioci izvukli ispod ruševina još jedno beživotno tijelo i tako je broj poginulih porastao na šest.

Naveli su da se još devet osoba nalazi u bolnici, od kojih su dvoje u teškom stanju na intenzivnoj njezi, prenosi RIA Novosti.

Prema riječima guvernera regije Andreja Travnikova, glavna verzija onoga što se dogodilo je kršenje pravila za održavanje i rad plinske opreme. Istovremeno, dijagnostika u kući obavljena je u jesen prošle godine.

Područno odjeljenje Istražnog komiteta otvorilo je krivični postupak zbog pružanja usluga koje ne ispunjavaju sigurnosne zahtjeve.