Novi napad
0

U Rusiji pretučen još jedan novinar

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Još jedan ruski novinar je prebijen u Moskvi samo dva dana nakon što je poznati novinar lista Kommersant Oleg Kašin završio u komi zbog posljedica brutalnog prebijanja.

Anatolij Adamčuk, novinar lista iz predgrađa pod imenom Žukovskij vijesti zadobio je kontuziju i ozljede glave, javlja radio Eho Moskve. Posljednje nasilje nad novinarima u Rusiji se desilo samo dva dana nakon brutalnog prebijanja izvještača Kommersanta Olega Kašina, kome su u subotu napadači slomili obje noge, vilicu, rebra i prste na rukama.

Videosnimak prebijanja Kašina u ponedjeljak se pojavio na internetu a ubrzo su ga prenijeli državni i neovisni mediji u Rusiji. Incident je povećao pritisak na Kremlj da istraži brojne neriješene slučajeve nasilja nad predstavnicima "sedme sile", koji su česti u Rusiji.

Kao i Kašin, Adamčuk se istakao izvještajima o protestima protiv rezanja šume Kimki, kroz koju je trebalo da prođe autocesta, i hapšenjima onih koji su tim povodom negodovali.

"Dvije nepoznate osobe su ga napale sleđa, udarajući ga u potiljak i potom još nekoliko puta dok je bio na zemlji", izjavio je novinar Sergej Gramatin, kolega pretučenoga.

Pretpostavlja se da je Kašin također bio meta napadača zbog svoga kritičkog izvještavanja povodom rezanja stare šume radi izgradnje autoceste, što je projekt koji je nakon velikih protesta stopiran dekretom predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Administracija distrikta Kimki je odbacila optužbe da stoji iza napada na Kašina, prenijela je agencija Interfax.

U međuvremenu je na internetu i na televiziji prikazan snimak sigurnosnih kamera napada na Kašina, koji je pokazao pravu dimenziju brutalnosti napadača. Na crno-bijelom filmu se vidi kako dvije osobe napadaju Kašina sa čeličnom šipkom ili nekim sličnim hladnim oružjem.

On je napadnut u subotu rano izjutra izvan svog stana u Moskvi a liječnici su morali da ga uvedu u umjetnu komu zbog teških lomova čeljusti, lubanje, rebara i prstiju. Nad Kašinom je tokom noći izvršena druga operacija i liječnici kažu da je njegovo stanje ozbiljno ali stabilno.

Predsjednik Medvedev je naredio hitnu istragu o napadu, koji je policija kvalificirala kao pokušaj ubojstva.

Povodom posljednjih napada na predstavnike medija ruski novinari su uputili otvoreno pismo Medvedevu u kojem traže da kao svoj predsjednički prioritet postavi njihovu sigurnost.

"Pravo novinara je da obavlja svoju dužnosti na normalan način i da ne brine za svoj život, to je pravo društva da govori i da bude saslušano", kaže se u pismu. Također se podsjeća da je osam ruskih novinara ubijeno ove godine i da ih je 40 bilo meta napada. Pismo je potpisalo 26 istaknutih novinara i urednika ruskih medija.

Organizacije za obranu ljudskih prava navode da je od 2000. godine u Rusiji ostalo neriješeno 19 ubojstava novinara i da se istragom tih slučajeva nije došlo do važnih saznanja o nalogodavcima, prenijele su e-Novine.