Svijet
0

U protestima u Indoneziji ranjene četiri osobe

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Najmanje četiri osobe su ranjene hicima iz vatrenog oružja dok je policija pokušala obuzdati hiljade demonstranata, od kojih su neki bacali kamenice i krhotine stakla prema njima na aerodromu u istočnoj Indoneziji, saopćili su zvaničnici.

Policija je prvo koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante naoružane mačetama, ali je kasnije pucala u masu pošto je zaprijetila pripadnicima službe i sigurnosti i ostalim ljudima, saopćio je potpukovnik Eddy Purwatmo, lokalni policijski načelnik, javio je AP.

Kazao je da su četiri demonstranta ranjena u noge a šestorica drugih, među kojima ima i policajaca, teško su povrijeđena kamenicama dok se policija kretala prema nasilnim protestima na aerodromu Sultan Khairun Babullah u Ternateu, prijestonici pokrajine Sjeverni Maluku. Deset ljudi laše je povrijeđeno.

Demonstranti, bjesni zbog isključenja svog kandidata s izbora za guvernera, doputovali su na aerodrom ne bi li spriječili izborne zvaničnike da odu.

Neki demonstranti su blokirali puteve smećem, buradima za naftu i staklom u pokušaju da ih spriječe da se domognu aerodroma, dok su ostali uništavali urede i kuće u Ternateu, prisiljavajući škole i firme da zatvore vrata.

"Iz sigurnosnioh razloga odlučili smo zatvoriti aerodrom. On će biti ponovo otvoren nakon što se situacija vrati u normalu", izjavio je Ras Burghani, lokalni zvaničnik.