Amnesty International
0

U presudi protiv Lukića ignorisane silovane žrtve

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Organizacija Amnesty International pozdravila je presudu haaškog Tribunala u predmetu Milana i Sredoja Lukića, dvojice bosanskih Srba koji su počinili ratne zločine u Višegradu. Međutim, Amnesty International kritikuje, kako se navodi, ignorisanje žrtava seksualnog nasilja u ovom slučaju, od haaškog Tribunala.

Ova organizacija za ljudska prava smatra da su dosuđene kazne od 30 godina zatvora, odnosno doživotna kazna zatvora, zaslužene kada je riječ o ljudima koje su Milan i Sredoje Lukić ubili. Međutim, Amnesty smatra da haaški Tribunal nije iscrpno istražio optužbe o silovanju i drugim zločinima koji uključuju seksualno nasilje – koje su počinili Lukići ili pak osobe pod njihovim zapovjedništvom, prenosi Glas Amerike.

Amnesty International tvrdi da je paravojna postrojba kojoj su na čelu bili Lukići 1993. godine otimala Bošnjakinje te ih silovala u jednom hotelu u okolici Višegrada u istočnoj Bosni.

Amnesty Inetrnational navodi da žrtve silovanja i danas žive pod dojmom tih stravičnih događaja, dok su mnogi od silovatelja na slobodi.

Amnesty International pozvao je sudstvo Bosne i Hercegovine da istraži ovaj slučaj, jer - kako se navodi u saopćenju - 'i žrtve seksualnog nasilja zaslužuju pravdu'.