Svijet
0

U pobunjenim gradovima Sirije bojkot izbora, ubijena tri civila

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tri civila su ubijena u ponedjeljak na istoku Sirije gdje se odvijaju opći izbori koje je organizirao režim predsjednika Bashara al-Assada i koje bojkotiraju pobunjeni gradovi, izvjestila je jedna nevladina organizacija.

"Naoružane snage su uz pomoć prorežimskih elemenata ubile u ponedjeljak u zoru tri mladića u selu Zubijan, u pokrajini Deir Ezzor", saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sukobi između vojnika i dezertera odvijali su se tokom noći u nekoliko četvrti u Hami, gdje su vladine snage ranile jednog dječaka.

"Nekoliko mjesta u pokrajini Hama štrajkovalo je protiv organiziranja općih izbora", saopćio je Opservatorij.

"Opći štrajk je u svim četvrtima grada Hame, a pijace i prodavnice su zatvorene u znak protesta protiv biranja parlamenta Assadovih marioneta", izjavio je jedan aktivist.

"Nema znakova održavanja izbora u gradu Idlebu i istoimenoj pokrajini", izjavio je za AFP aktivist Nuredin el-Abdo.

"Režim gaji iluzije ako misli da postoji uz pomoć ove maskarade od izbora dok je u stvari nesposoban da kontrolira gradove i sela bez tenkova", dodao je on.

Lokalni koordinacioni odbori, koji organiziraju mobilizaciju na terenu, organizirali su demonstracije u noći s nedjelje na ponedjeljak na kojim je pozivano na rušenje režima.

Demonstracije su organizirane u Homsu, Deir Ezzoru, Hami i Alepu, kao i u Dumi, blizu Damaska uprkos režimskim snajperistima postavljenim na zgradama.