Kina okovana ledom
50

U Pekingu oboren rekord po broju sati ispod nula stepeni, ponegdje je i do -40

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U glavnom gradu Kine oboren je rekord broja sati s temperaturama ispod nula stepeni u decembru iz 1951. godine, nakon što je hladan talas zahvatio dijelove zemlje i prouzrokovao mećave, spuštajući temperature na najniže zabilježene nivoe.

U sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Kine zabilježena je rekordno niska temperatura prošle sedmice, a u nekim oblastima na sjeveroistoku temperatura je bila minus 40 celzija i niže, pošto je hladan vazduh došao s Arktika.

Meteorološka opservatorija u Pekingu do nedjelje je zabilježila više od 300 sati temperatura ispod nule od 11. decembra, što je najviše u mjesecu od kada su počeli da se bilježe podaci 1951. godine, naveo je list Pekinški dnevnik.

Glavni grad je također imao devet uzastopnih dana na temperaturama ispod minus 10 stepeni u tom periodu, dodaje list.

Nekoliko gradova u centralnoj kineskoj provinciji Henan, jugozapadno od Pekinga, zadesila je kriza u snabdijevanju grijanjem.

U gradu Đaocuo, koji ima više od milion stanovnika, došlo je do kvara u komunalnom preduzeću koje obezbjeđuje grijanje, zbog čega će biti obustavljeno grijanje u većini kompanija osim za ključne službe poput bolnica i domova za stare, a također će restrikcijama biti zahvaćeni i neke stambene oblasti, javili su državni mediji.

Druga dva grada u Henanu - Pujang i Pingdingšan - već su obustavila snabdjevanje grijanjem vladinim odjeljenjima i administrativnim institucijama kako bi dali prednost stanovima, saopštile su lokalne vlasti.

Vremenska prognoza pokazuje da su temperature u tri grada u nedelju ispod nule. Temperature u nekoliko drugih oblasti u Henanu će tokom vikenda pasti na minus 15 stepeni Celzijusa, saopštila je u subotu meteorološka uprava centralne provincije.

Očekuje se da će topli vazduh doći sa sjevera zemlje na jug i podići temperature posle vikenda, javlja Reuters.