Svijet
0

U Parizu završena konferencija o Darfuru

FENA
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner ocijenio je u ponedjeljak, nakon sastanka velikih sila u Parizu radi ubrzanja mobiliziranja međunarodne zajednice, da se "budućnost u Darfuru rasvjetljava".

"Možemo reći da postoji tračak svjetlosti na kraju tunela", rekao je Kouchner nakon susreta s kojega neće biti objavljene konkretne mjere.

Konferencija u Parizu dala je podršku Afričkoj uniji i Ujedinjenim narodima za raspoređivanje snaga Afričke unije i UN-a od više od 20.000 ljudi, što je Kartum prihvatio.

"Međunarodna zajednica ne može više ostati a da ništa ne radi", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice. "Moramo pojačati naše napore", ponovila je ona.

"Susret u Parizu je bila prilika da se svi okupimo i vidimo tačno šta moramo uraditi", dodala je ona na završnoj konferenciji za štampu.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon naglasio je da "međunarodna zajednica već dugo čeka rezultate, stanovništvo suviše pati".

"Vrijeme je da djeluje sudanski predsjednik Omar el-Bechir a istovremeno tražim od pobunjenika da pokažu više fleksibilnosti i da učestvuju u političkom procesu", nastavio je Ban.

Radi se o prvom susretu velikih sila, među njima SAD-a i Kine, i međunarodnih organizacija, kako bi se ujedinili napori u pokušaju da se okonča tragedija u Darfuru i pokaže odlučnost prema Kartumu.