Svijet
0

U novim borbama u Šri Lanki na desetine ubijenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šrilankanski vojnici ubili su 39 pobunjenika Tamilskih tigrova tokom sukoba na dalekom sjeveru ostrva, saopćila je vojska u četvrtak.

Pobunjenici su saopćili da su ubili najmanje deset vojnika.

Zračne snage su javile da su bombardovale pobunjeničke položaje kako bi podržale kopnene snage dok nastavljaju s ofanzivom na osvajanju sjevernog uporišta Tigrova, prenosi Reuters.

"Vojnici su ubili 39 terorista u borbama u srijedu", izjavio je portparol u Medijskom centru za nacionalnu sigurnost koji je zatražio da ne bude imenovan u skladu s politikom. Kazao je da je jedan vojnik poginuo u posljednjim sukobima.

Borbe između vojske i Oslobodilačkih tigrova Tamilskog ilama (LTTE) intenzivirale su se otkako je vlada i zvanično odustala od šestogodišnjeg sporazuma o primirju u januaru, iako je obnovljeni građanski rat bjesnio od 2006.

U produženom 25-godišnjem građanskom ratu ubijeno je više od 70.000 ljudi. Svakodnevni kopneni, morski i zračni napadi povećali su tu brojku i pogoršali su ionako očajnu situaciju brojnih hiljada ljudi raseljenih obnovljenim nasiljem.

Borbe u sjevernim oblastima Jaffna, Vavuniya, Polonnaruwa i Mannar uslijedile su dan nakon što je vojska okrivila pobunjenike za eksploziju bombe na željezničkoj liniji u kojoj je ranjeno 27 civila u prijestonici, Colombu.

Pobunjenici, koji se bore za nezavisnu državu na sjeveru i istoku zemlje, nisu bili odmah dostupni radi komentara, ali je pobun jenički website javio da je deset vojnika ubijeno.

Nezavisna potvrda žrtava na bojnom polju nije moguća zbog uskraćivanja pristupa i što su obje strane poznate po preuveličavanju neprijateljskih gubitaka.