Traže povećanje plata
99

U Njemačkoj sutra počinje štrajk stotine hiljada radnika zaposlenih u saobraćaju

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Povećan broj putnika u Njemačkoj ukrcao se na vozove i avione u nedjelju, dan prije velikog jednodnevnog štrajka koji ima za cilj da dovede transportni sistem zemlje u potpuni kolaps.

Minhenski aerodrom, drugi najprometniji u zemlji, saopćio je da ga sindikat Ver.di pogađa dvodnevnim štrajkom i da nema redovnih putničkih ili teretnih letova ni u nedjelju ni u ponedjeljak. U

kupno je pogođeno oko 1.500 destinacija, a polijetanje i slijetanje bilo je moguće samo za hitne humanitarne letove, javila je njemačka novinska agencija dpa.

Njemački sindikati pozvali su hiljade radnika širom transportnog sistema u zemlji na jednodnevni štrajk jer zaposleni u mnogim sektorima traže velike povišice zbog visoke inflacije.

Predsjednik Ver.di-ja Frank Werneke rekao je prošle sedmice da sindikat uslužnih radnika poziva 120.000 radnika na štrajk. To će uključivati ​​sigurnosne i zemaljske radnike na svim njemačkim aerodromima osim u Berlinu, lokalne tranzitne službenike u sedam od 16 njemačkih saveznih država, lučke službenike i radnike na autoputevima.

Sindikat EVG, koji predstavlja mnoge željezničke radnike, pozvao je na štrajk 230.000 radnika glavnog njemačkog željezničkog operatera, državnog Deutsche Bahn-a.

Ver.di je angažovan u nizu pregovora o plaćama, posebno za zaposlene u njemačkim saveznim i opštinskim vladama. U tom slučaju traži se povećanje plate od 10,5 posto. Poslodavci su ponudili ukupno 5 posto u dvije faze plus jednokratne isplate od 2.500 eura.