Švicarska
0

U nedjelju na referendumu o kojem ovise ugovori s EU

FENA
Švicarci u nedjelju odlučuju hoće li dopustiti bugarskim i rumunjskim radnicima da slobodno rade u toj zemlji, a to je izjašnjavanje izrazito važno za sudbinu više ugovora koje Švicarska ima s Evropskom unijom, pišu u srijedu evropski mediji.

Švicarski odnosi s Evropskom unijom mogli bi se naći u teškoćama u slučaju negativnog ishoda, upozorio je ambasador te zemlje pri EU-u Jacques de Watteville.

Referendumom u nedjelju treba se odlučiti hoće li Švicarska produžiti ugovore s EU o slobodnom kretanju ljudi i proširiti ih na radnike iz Bugarske i Rumunjske, što je privilegija koju zasad imaju građani iz 25 zemalja članica EU.

U pitanju su, objasnio je Watteville, pravni temelji odnosa između Berna i Bruxellesa. Naime, brojni trgovinski ugovori bili bi automatski izvan snage u slučaju negativnog ishoda.

Ako se ne produlji ugovor o slobodnom kretanju ljudi, odnosno ne proširi na radnike iz još dvije zemlje, to bi "imalo za posljedicu da bi šest mjeseci kasnije šest drugih ugovora bilo izvan snage", rekao je ambasador.

Švicarska nije članica Evropske unije, ali je po sporazumu iz 1996. dopustila državljanima EU-a da žive i rade u Švicarskoj, a zauzvrat švicarski državljani smiju živjeti i raditi u zemljama EU-a.

Ugovori koji su u pitanju uglavnom se tiču trgovine između Švicarske i EU-a, kao i kopnenog prometa (uključujući tranzit kroz Alpe). U slučaju da se ne produlje, stvorili bi se potencijalni problemi i za Švicarsku i za Uniju.

Budući da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je rezultat referenduma još neizvjestan, iako prevladavaju oni koji su se izjasnili da će na referendumu reći "da", ambasador je rekao da je ozbiljno počeo razmatrati opcije u slučaju negativnog ishoda.

"Švicarska bi se u slučaju negativnog ishoda našla u teškoj situaciji. A to ne bi bila lagana situacija ni za Uniju, jer imamo tako bliske odnosa, budući da smo drugi ekonomski partner EU-a nakon SAD-a", naglasio je ambasador.

Švicarski diplomat je dodao da je sadašnja ekonomska kriza učinila situaciju još težom, kazavši da bi referendum mogao lakše proći prije šest mjeseci. Naglasio je da je njegova vlada napravila značajan komunikacijski napor kako bi objasnila pitanja izbornom tijelu, a da su švicarski mediji napravili dobar posao.

Isto tako, sve najveće političke stranke zalažu se za produljenje ugovora, dodao je.