Svijet
0

U napadu u Kabulu ubijen jedan strani i pet afganistanskih vojnika

FENA
Najmanje jedan vojnik međunarodne koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, i pet afganistanskih ubijeno je u subotu ujutro u napadu automobilom-bombom na vojni konvoj u Kabulu, saopćili su zvanični izvori.

Odgovornost za napad je odmah preuzeo glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahed.

"Jedan koalicioni vojnik je ubijen a nekoliko ostalih je povrijeđeno u napadu automobilom-bombom", rekao je američki narednik Dean Welch koalicioni glasnogovornik.

S afganistanske strane koja se ne izjašnjava o stranim vojnim žrtvama, u saopćenju ministarstva unutarnjih poslova se navodi da je "pet afgansitanskih vojnika ubijeno a pet drugih povrijeđeno".

"Meta napada je strani vojni konvoj", navodi se dalje u tekstu.

Prema ministru zdravstva Zayedu Mohammadu Aminu "jedna osoba je poginula a sedam drugih je povrijeđeno i prebačeno u bolnicu, među njima jedna žena i jedna djevojčica".

Konvoj s dvoje vozila "humvees" bio je meta automobila-bombe, minibusa, javio je nešto ranije glasnogovornik međunarodne koalicije na čelu sa SAD, komandant Clinton Larson.

Odmah nakon napada oglasio se glasnogovornik talibana koji je rekao "preuzimamo odgovornost za napad. To je bio samoubilački napad, koji je počinio jedan od naših vjernika i odanih islamističkih boraca ", rekao je Zabihullah Mudžahed.