Ubijen i tjelohranitelj
22

U Kabulu ubijena istaknuta političarka, jedna od posljednjih koja je ostala nakon povratka talibana

M. G.
Mursal Nabizada (Foto: Twitter)
Mursal Nabizada (Foto: Twitter)
Bivša afganistanska zastupnica u parlamentu i njen tjelohranitelj ubijeni su iz vatrenog oružja u njezinoj kući u glavnom gradu Kabulu, saopćila je afganistanska policija.

Mursal Nabizada (32) bila je jedna od rijetkih zastupnica koje su ostale u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. godine.

Njen brat i drugi zaštitar ranjeni su u napadu u nedjelju.

Bivši kolege hvalili su Nabizadu kao "neustrašivu prvakinju Afganistana" koja je odbila priliku da napusti zemlju.

Otkako su se talibani vratili na vlast 2021., žene su uklonjene iz gotovo svihsfera javnog života.

Glasnogovornik kabulske policije Khalid Zadran rekao je da su sigurnosne snage započele "ozbiljnu istragu incidenta".

Bivša zastupnica Mariam Solaimankhil rekla je da je Nabizada bila "pravi pionir - snažna, otvorena žena koja se zalagala za ono u što je vjerovala, čak i pred opasnošću".

"Iako joj je ponuđena prilika da napusti Afganistan, odlučila je ostati i boriti se za svoj narod", napisala je na Twitteru.

Mursal Nabizada, iz istočne pokrajine Nangarhar, izabrana je za članicu parlamenta iz Kabula 2018. i ostala je na vlasti sve do preuzimanja vlasti od Talibana.

Bila je članica parlamentarnog povjerenstva za odbranu i radila je u Institutu za razvoj ljudskih potencijala i istraživanje.

Hannah Neumann, članica Evropskog parlamenta, rekla je: "Tužna sam i ljuta i želim da svijet zna!" kao odgovor na ubistvo.

"Ubijena je u mraku, ali talibani su izgradili svoj sustav rodnog aparthejda pri punom dnevnom svjetlu."

Abdullah Abdullah, bivši visoki dužnosnik bivše afganistanske vlade koju je podupirao Zapad, rekao je da je tužan zbog smrti Nabizade i da se nada da će počinitelji biti kažnjeni.

Opisao ju je kao "predstavnicu i slugu naroda".

Mnoge žene koje su imale istaknute profesionalne funkcije u Afganistanu nakon invazije predvođene SAD-om prije dva desetljeća pobjegle su iz zemlje nakon što su se talibani vratili na vlast.