Svijet
0

U napadu na voz u Indiji 66 mrtvih

FENA
Najmanje 66 osoba je ubijeno u napadu koji je počinjen u noći sa nedjelje na ponedjeljak na voz koji saobraća između Indije i Pakistana, a kojem je očito cilj bio da zakoči mirovni proces između dva južnoazijska rivala, navodi se u najnovijem zvaničnom izvještaju.

"Do sada smo izbrojali 66 žrtava. Trideset osoba je povrijeđeno. One su prebačene u New Delhi na liječenje", izjavio je agenciji AFP policijski komesar iz Panipata Mohinder Singh.

Vatrena kugla je oko ponoći uništila dva vagona "Voza prijateljstva" koji povezuje New Delhi s Lahoreom u Pakistanu, u blizini Panipata, 100 kilometara sjeverno od indijskog glavnog grada, saopćili su zvanični izvori.

Ministar željeznica Lalu Prasad Yadav je potvrdio da se radi o atentatu i precizirao da je eksploziv na bazi kerozina pronađen u dva kofera u vozu.

"Namjere su očite: to je pokušaj destabilizacije mirovnog procesa između Indije i Pakistana", dodao je on.

"Očevici su kazali da su čuli dvije eksplozije. Policija je pronašala detonator na mjestu nesreće i iz toga smo zaključili da se radi o sabotaži", izjavio je generalni direktor željeznica na sjeveru Indije Vinoo Narain Mathur.