Irak
0

U napadu na restoran 47 mrtvih i 102 ranjena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bombaš samoubica u četvrtak je ubio najmanje 47 ljudi u restoranu u blizini sjevernog iračkog grada Kirkuka, saopćila je policija.

Stotinu i dvije osobe su ranjene u eksploziji u kurdskom restoranu, oko pet km od Kirkuka, saopćila je policija za BBC.

Razlog napada još je nejasan, ali je Kirkuk dom za nasilnu mješavinu Kurda, Arapa i Turkmena. Eksplozija se desila dok muslimani slave Bajram (Eid al-Adha). Porodice su ručale u restoranu Abdullah, smještenom na glavnom putu prema Irbilu, kada se napad desio, saopćila je policija.

Zvaničnici i najmanje jedan svjedok izjavili su da je bombaš samoubica aktivirao pojas s eksplozivom usred restorana iako su navedene riječi jednog zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova kako je napad izazvan autobombom.

Također su se pojavili nepotvrđeni izvještaji da su u restoranu bili i kurdski zvaničnici koji su ručali s arapskim plemenskim starješinama.

Ogranak istog restorana u samom gradu Kirkuku bio je metom automobila bombe prošle godine kada je ubijeno 25 ljudi.

Iako su nasilni incidenti u Iraku u cjelini naglo opali u ovoj godini, područje oko sjevernih gradova Kirkuka i Mosula i dalje je opasno, javlja dopisnik BBC-a iz Bagdada Humphrey Hawksley.

Mosul je postao uporištem za pobunjenike inspirirane al-Qaidom koji su protjerani iz brojnih drugih dijelova zemlje, tvrdi dopisnik BBC-a. Napetosti u Kirkuku su tako visoke da pokrajinski izbori sazvani za veći dio Iraka za iduću godinu neće biti održani u tom gradu, dodaje on. Oko kontrole nad naftom bogatim Kirkukom spore se Arapi, Kurdi i Turkmeni.

Irački Kurdi vjeruju da bi oni trebali kontrolirati grad, koji ima kurdsku većinu, ali se nalazi van njihove poluatonomne sjeverne enklave. Arapi i Turkmeni tvrde, međutim, da bi grad trebao biti pod kontrolom centralne vlade.