Pakistan
0

VIDEO / U napadu na dvije džamije 70 mrtvih, napadači uzeli i taoce

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 70 pripadnika jedne manjinske vjerske grupe ubijeno je u petak kada su napadači naoružani granatama upali u dvije džamije u pakistanskom gradu Lahoreu, udaljene jedna od druge nekoliko kilometara, saopćili su zvaničnici.

Sumnja se da su napadači uzeli i neke taoce, javile su agencije.

Reporter američke agencije AP, koji se zadesio ispred napadnute džamije u Garhi Shahu, dijelu Lahorea, javio je da se čula oružana paljba.

Napadnute su džamije u kojima se mole pripadnici manjinske vjerske zajednice Ahmadi, koji sebe nazivaju muslimanima, dok im drugi to negiraju. Ahmadi je od ranije na meti radikalnih pripadnika sunita, ali do sada nije bilo ovako koordinisane i velike akcije, navela je američka agencija.

Ahmadi muslimani tvrde da su oni pravi muslimani, vjeruju u džihad i slijede Hazreta Mirzu Bashir-ud-Din Mahmuda Ahmada, koji je živio od 1889. do 1965, proglasivši se prorokom poslije Muhammeda.

Sljedbenici Ahmadija tvrde da su diskriminisani i od pakistanske vlasti.

Pakistanska vlada ih je proglasila nemuslimanskom manjinom, a zabranjeno im je da se deklarišu kao muslimani i da održavaju muslimanske vjerske obrede.