Novi val nasilja
0

U napadima u Bagdadu poginulo 127 osoba

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 127 osoba je poginulo, a 448 je ranjeno u utorak u nizu bombaških napada u središtu Bagdada, saopćila je iračka policija.

Prva bomba, podmetnuta pod automobil, eksplodirala je u blizini policijske stanice u distriktu Dora, a nakon nekoliko minuta aktivirane su još četiri bombe, u blizini zgrade ministarstva zdravlja, unutarnjih poslova, sveučilišta i instituta likovnih umjetnosti, prenio je BBC.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Mowaffaq al-Rubaie smatra da su za napade odgovorni pripadnici Al-Qaide, čiji je cilj destabilizacija zemlje uoči parlamentarnih izbora zakazanih za mart naredne godine.

"Cilj je pokazati da vlada nije sposobna zaštiti civile i svoj narod, kao i spriječiti građane da izađu na izbore", rekao je Al-Rubaie.

Glasnogovornik britanskog premijera Gordona Browna najoštrije je osudio napade i izjavio da, iako izazova još ima, u Iraku se posljednjih mjeseci može vidjeti napredak u oblasti sigurnosti, ekonomije i politike.

On je rekao da će suradnja s iračkom vladom biti nastavljena, a da "oni koji nastoje nasiljem potkopati te napore neće uspjeti".

Prema službenim podacima broj napada je posljednjih 18 mjeseci smanjen, ali je samo u oktobru u Bagdadu u bombaškim napadima nastradalo najmanje 155 osoba i ranjeno više stotina.

Službeni podaci, međutim, ne poklapaju se uvijek s podacima policije i drugih izvora.

U eksploziji bombe u školskom dvorištu u prijestolnici Bagdadu u ponedjeljak je poginulo najmanje osam osoba, od kojih su većina bili djeca.

Broj civilnih žrtava od 2007. godine postupno pada, a u novembru je u Iraku poginulo 88 civila, što je prvi put da je broj civilnih žrtava u jednom mjesecu bio niži od 100 od američke invazije na tu zemlju 2003. godine.

U najgorim napadima na sela blizu grada Sinjar na sjeverozapadu Iraka u augustuu 2007. godine poginulo je 500 osoba.

U martu iste godine 152 osobe nastradale su u napadu u Talafaru, a mjesec dana kasnije poginula je još 191 osoba u eksploziji bombe podmetnute u automobil u Bagdadu, podsjeća BBC.