Svijet
0

U Moskvi uhapšen Milan Mandić osuđen u Hrvatskoj za djelo počinjeno u ratu

FENA
Sadašnji općinski dužnosnik Bačke Palanke Milan Mandić, kojega je Hrvatska osudila zbog djela počinjenog tijekom Domovinskog rata, uhapšen je u subotu navečer u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo, priopćilo je u nedjelju navečer Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

U priopćenju se navodi da je Mandiću (50), za kojim je raspisana tjeralica Interpola na zahtjev Hrvatske, dežurni tužitelj u Moskvi odredio pritvor.

Mandića je Hrvatska u odsutnosti osudila na 14 godina zatvora zbog kaznenog djela počinjenoga tijekom rata u Hrvatskoj, kaže Ministarstvo.

Glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, koji tvrdi da je Mandić član te stranke, izjavio je agenciji Beta da bi "Srbija mogla ozbiljnije reagirati u pogledu hrvatskih tjeralica", te da je siguran da ni državni organi Srbije niti Rusije po njima neće postupati, jer bi to značilo da mogu svakog Srbina koji je "bilo gdje na bilo koji način sudjelovao u obrani srpskog naroda" uhititi i proglasiti za ratnog zločinca.

I predsjednik općine Bačka Palanka Dragan Bozalo, u kojoj je uhićeni Mandić bio na funkciji općinskog menadžera, u izjavi agenciji Beta tvrdi da su optužbe protiv Mandića "besmislene", te dodaje da je Mandić - kao i nekoliko puta ranije - išao u službeni posjet Samarskoj oblasti u Rusiji, s kojom općina Bačka Palanka ima dobru dugogodišnju suradnju.

"Niti se krio, niti je imao razloga za to, niti je počinio zločin. To je još jedna u nizu besmislenih optužbi Hrvatske s kojom oni pokazuju svoj odnos prema čitavom jednom narodu", kazao je Bozalo.

Bozalo je rekao da je Mandića već jednom uhitila hrvatska policija, 1991. u Zagrebu, nakon čega je pušten na slobodu, da bi tijekom procesa mirne reintegracije istočna Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema bio pripadnik mješovite policije na tom području.

Do srpske agresije na Hrvatsku 1991. Mandić je, prema navodima agencije Tanjug, bio pripadnik hrvatske policije.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u svom je priopćenju navelo da su veleposlanik i konzul Srbije u subotu navečer "po hitnoj instrukciji" posjetili uhićenog državljanina Srbije Mandića, "kako bi mu bila pružena sva neophodna pravna pomoć i konzularna zaštita".