Eksplodirao automobil
40

U Lugansku izvršen atentat na još jednog ruskog zvaničnika

I. M.
Foto: Narodno vijeće LNR
Foto: Narodno vijeće LNR
U Lugansku je u eksploziji automobila poginuo poslanik takozvanog "Narodnog vijeća LNR" Oleg Popov, javlja pres-služba Istražnog komiteta Ruske Federacije.

Kako je saopćeno iz odjeljenja, eksplozija automobila dogodila se 6. decembra poslijepodne kao posljedica detonacije neidentifikovane naprave. Istražni komitet je na osnovu ovog događaja pokrenuo krivičnu postupak za krivično djelo terorizma, nedozvoljene proizvodnje eksploziva i nedozvoljene nabavke, skladištenja i transporta eksploziva ili eksplozivnih naprava.

Ranije je Vladimir Rogov, predstavnik administracije pripojene regije Zaporožje, saopćio o smrti Popova. Prema njegovim riječima, eksplozija se dogodila u centru grada u blizini stadiona Avangard.

Istovremeno, drugi član tzv. parlamenta, Jurij Jurov, prisjetio se da je ovo drugi pokušaj ubistva Popova. Prvi je izvršen u jesen 2022. godine. Tada su i ruski mediji pisali o tome da je Popov poginuo, ali je kasnije i sam rekao da su njegovu smrt inscenirale ruske snage sigurnosti u svrhu "špijuniranja za neprijateljem".

Ukrajinski mediji izvještavaju, pozivajući se na svoje anonimne izvore u agencijama za provođenje zakona, da je Služba sigurnosti Ukrajine umiješana u ovaj slučaj.