Zabrinuti za okoliš
24

Načelnik Lopara: Građani se protive kopanju litijuma i traže zaštitu od NSRS

FENA
Načelnik Lopara Rado Savić pozvao je danas narodne poslanike da usvoje Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma na teritoriji te lokalne zajednice zbog potencijalnih štetnosti koje nose iskopavanja ovog metala.
Deklaracija je predložena kao građanska inicijativa, a Savić kaže da se ovim aktom zapravo traži od Vlade RS da ne odobri koncesiju za eksploataciju litijuma u opštini Lopare.

"To bi pomoglo narodu da rasterećeno živi i planira budućnost na području Lopara i Majevice", rekao je Savić.

On je u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) predstavio predloženu deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata.

"Otvaranje ovog rudnika ugrozilo bi život i zdravlje ljudi, kao i životnu sredinu većeg dijela teritorije Lopara", upozorio je Savić i dodao da je opština Lopare donijela nekoliko akata kojima se protivi otvaranju rudnika litijuma.

On je rekao da je opština spremna da zbog ovoga raspiše i referendum u svojoj lokalnoj zajednici.  

Narodni poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić podsjetio je da je deklaracija akt koji nikog ne obavezuje, ističući da se plaši moguće humane katastrofe ako Ministarstvo energetike na čelu sa Petrom Đokićem odobri iskopavanje litijuma.

"Prema trenutnim tehnologijama, treba 500.000 litara vode za ekstrakciju jedne tone litijuma. Posljedica bi bilo zagađenje rijeke Gnjice koja dalje ide u Savu. Posljedica hidraulike može biti i zagađenje podzemnih voda, a narod koristi vodu iz bunara. Zatim, kao posljedica ekstrakcije je para agresivnih kiselina koje odlaze u atmosfeu i zajedno sa padavinama dolazi do nagrizivanja zemljišta, ali i nagrizavanja pluća ljudi, te kože ljudi i životnja. Ugroziće se kvalitet zemljšta. Suštinski se neće moći saditi ništa", uozorio je Vučinić.

Tanja Vukmanović, narodni poslanik Partije demokratskog progresa, izjavila je da ne postoji dokaz da planirani projekat neće biti štetan po okolinu, odnosno zdravlje stanovnika.

Istakla je da ima mnogo argumenata za to da se ovaj projekat zaustavi.

"Ovakvog rudnika nema u okruženju, nemamo garanciju da neće biti posljedica. Takođe, imamo lokalni otpor. Dalje, kopanje bi vršila privatna firma, dakle, građani kao ni RS od toga neće imati ništa, jer su koncesione naknade mizerne", poručila je Vukmanović.

Narodni poslanci razmotrili su tekst predložene deklaracije u kasnim poslijepodnevnim časovima, te nekoliko predloženih zakona.

Nastavak devete redovne sjednice zakazan je za sutra u 10 sati, raspravom o predloženom zakonu o zaštiti prirode.