Svijet
0

U koalicijskom zračnom udaru u Afganistanu ubijeno 14 građevinskih radnika

FENA
Foto: AFP/US Navy/HO
Foto: AFP/US Navy/HO
Koalicijske trupe pod američlkim vodstvom ubile su 14 građevinskih radnika u zračnim udarima u istočnom Afganistanu nakon što su primile pogrešne obavještajne podatke, saopćili su afganistanski zvaničnici u srijedu. Koalicija je samo saopćila da istražuje incident, javio je AP.

Inženjeri i radnici gradili su cestu za američku vojsku u planinskoj pokrajini Nuristan, i spavali su u dva šatora u tom udaljenom području kada su ubijeni u ponedjeljak navečer, saopćio je Sayed Noorullah Jalili, direktor građevinske kompanije Amerifa sa sjedištem u Kabulu. Nije bilo preživjelih, kazao je.

"Svi naši siroti radnici su ubijeni. Ne vjerujem da su Amerikanci imali za cilj naše ljude. Siguran sam da su neprtijatelji Afganistana ti koji su dali Amerikancima pogrešnu informaciju", izjavio je Jalili.

Jalili je ranije izjavio da su 22 radnika ubijena, ali je kazao kako posljednje informacije pokazuju da je broj ubijenih 14. Nije mogao reći zašto je prva cifra bila viša.

Izvještaj se nije mogao potvrditi iz nezavisnih izvora zbog udaljenosti i nepristupačnosti terena.

Kompanija je zatzražila da američka vojska istraži izvore te informacije, kazao je Jalili.

Guverner Nuristana Tamin Nuristani izjavio je da je koalicija izvela zračne udare nakon što je primila izvještaje da je "neprijatelj" u području, i pogodila je građevinske radnike dok su tamo spavali. Afganistanski zvaničnici često misle na talibane i ostale militante kada kažu "neprijatelji".

Jalili je izjavio da su radnicdi bili iz četiri obližnje pokrajine, i da su sva osim tri tijela vraćena kućama.

U ovoj su se godini strane trupe našle pod žestokim kritikama zbog izvođenja zračnih udara zasnovanih na šturim obavještajnim podacima i izazivanja velikog broja civilnih žrtava.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u više je navrata apelovao na NATO-ve i koalicione trupe da blisko sarađuju s afganistanskim kolegama kako bi se spriječile pogibije civila, a broj takvih incidenata značajno je opao u proteklih nekoliko mjeseci.

Ovo je najteža godina za Afganistan od američke invazije u 2001., uz više od 6.000 ljudi ubijenih u napadima militanata i u vojnim operacijama, sudeći po statistici AP-a zasnovanoj na brojkama dobijenim od afganistanskih i zapadnih zvaničnika.

Amerifa, 11 godina stara kompanija, dobila je ugovor da gradi put za američku vojsku u prošloj godini, kazao je Jalili.