Važni izbori
16

U Kazahstanu izabran novi Mažilis: U donji dom parlamenta prvi put ulazi šest partija

I. M.
Jučer su u Kazahstanu održani jedni od najvažnijih izbora za ovu zemlju.

Oni su privukli i veliku zaiteresovanost svjetskih medija koji su se okupili u glavnom gradu ove zemlje kako bi pratili kako teku vanredni izbori nakon sprovedenih fundamentalnih reformi. Preliminarni rezultati su pokazali da je većinu glasova dobila najveća stranka "Amanat“.

Na ovim izborima građani Kazahstana su prvi put u historiji birali sve zastupnike u Mažilisu (donji dom parlamenta), prije se dio parlamenta uvijek birao indirektno. A izabrani su i novi predstavnici Maslihata (lokalnih vlasti) u svim regionima Kazahstana.

Na izbore za donji dom parlamenta Mažilis kandidovalo se sedam političkih partija, ukupno 281 kandidat borio se za mjesto u Mažilisu u koji će ući 69 zasupnika. Što se tiče lokalne vlasti (Maslihata), kandidovalo se 435 jednomandadtnih zastupnika od kojih je odabrano samo 29. Prema tome, ovi izbori se smatraju najkonkurentnijima u historiji Kazahstana. Prosječan uzrast kandidata je 46 godina.

Prema preliminarnim informacijama na izbore je izašlo 54,19 posto birača, a najviše glasova osvojila je najveća partija "Amanat“. Rezultati izlazne ankete koju je u nedjelju sproveo Institut za evroazijske integracije pokazuju da u novi Mažilis ulazi šest od sedam partija koje se kandidovale na izbore. U prethodnom sazivu Mažilisa bilo je zastupljeno samo tri pasrtijske frakcije.

Narodna partija Kazahstana (PPK) dobija 6,25 posto, Demokratska partija Ak Zhol (Svetli put) - 7,87 posto, partija Auyl (Sela) - 10,52 posto, a partija Republika koju je osnovala grupa preduzetnika - 8,9 posto glasova.

Također, opoziciona Nacional-socijaldemokratska partija (NSDP) sa 5,31 posto može po prvi put ući u parlament. Kazahstanska Zelena stranka Baitak nije uspijela preći potrebni prag od 5 posto, dobivši 3,22 posto glasova. Protiv svih glasalo je 4,47 birača birača. U anketi je učestvovalo 30 hiljada ljudi.

Važno je naglasiti da su u izborima učestvovale dvije nove partije jedna o kojih je na tećem mjestu po broju glasova.

VelikI broj međunarodnih posmatrača i novinara iz cijelog svijeta pokazali su interes za izbore u Kazahstanu i posjetili ovu zemlju kako bi pratili proces glasanja.

Izbore su posmatrali oko 800 posmatrača koji su u ovu zemlju došli iz Interparlamentarne Skupštine ZND, Međunarodne turkske akademije, Vijeća o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji, Organizacije islamske saranje, Šangajske organizacije za saradnju, Parlamentarne skupštine Organizacije ugovora u kolektivnoj sigurnosti, kao i posmatrači iz brojnih zemalja svijeta između kojih su i Poljska, Norveška, Azerbejdžan, SAD, Italija, Srbija, Turska, Austrija, Mađarska, Rumunija i druge.

"U Kazahstan sam prvi put stigao prije 5 godina i vidim velike promjene i razvoj koji se ne odnosi samo na gradove, već i na demokratiju. Jako je malo zemalja koji su se uspjeli tako razviti za samo trideset godina, a u isto vrijeme i sačuvati svoju tradiciju i historiju. Tako dobro pripremljenog procesa izbora nismo vidjeli u mnogim zemljama svijeta“, poručio je jedan od posmatrača Šandor Kovač, zastupnik Narodne skupštine Mađarske.

Posmatrač iz Portugalije, Pedro Rock Oliveira poručio je da je izlaznost u najvećim gradovima bila jako dobra te da su ustanovili da je sve prošlo regularno.

"To je čak bilo interesantno. Navikli smo se da se biračka mjesta prave u lokalnim školama. Ovdje se biračka mjesta nalaze i u muzejima, pozorištima i galerijima. Vidjeli smo jedan festival demokratije i smatramo da se tako treba demonstrirati demokratija. Za državu poput Kazahstana važno je održavanje ovakvih izbora i otvaranje mogućnosti rada u parlamentu i opozicionim partijama“, poručio je Oliveira.

Posmatrači iz Organizacije islamske saradnje, Seiyid Sheikh Hassan, poručio je da Organizacija pozdravlja napore u organizaciji transparentnih izbora i dobre pripreme svih biračkih mjesta.

"Priprema je bila izuzetno dobra, zabilježili smo da na svakom biračkom mjestu prisustvuje osiguranje, nije bio zabilježen nijedan sukob i nijedna nepravilnost“, naveo je Hassan.

Međunarodni posmatrač iz Palestine Montasir Abuzeid je poručio da posmatra izbore i referndume Kazahstanu već osam godina te da je napredak u organizaciji izbora i transparentnosti provođenja izbora.

"Nisam vidio nijednog pripadnika policije. Nijednog. Pitao sam zašto nema osiguranja. Odgovorili su mi da nema potrebe. Na svim biračkim mjestima svira muzika, svi su opušteni i raspoloženi. To vam sve govori. Kazahstan može biti primjer za cijeli svijet kako se trebaju održavati izbori“, rekao je.

Kazahstan je pokazao kolika je zapravo važnost učešća građana u političkim procesima zemlje. Svako biračko mjesto je prilagođeno za osobe sa invaliditetom, na skoro svakom mjestu može se čuti muzika koja nesumnjivo diže atmosferu i opušta napetosti. Birači dolaze sa svojim porodicama, djecom, prijateljima, pričaju, smiju se, slikaju se što čini proces glasanja pozitivnim. Ispred svakog biračkg mjesta stoje kola hitne pomoći koji obezbjeđivaju sigurnost građana, a posebno starijih birača.

Ovi izbori se s pravom smatraju završnom fazom fundamentalnih reformi sprovedenih u Kazahstanu i otvaraju novi put za razvoj demokratije. Novi sastav Mažilisa definitivno dokazuje da se razvoj i promjena Kazahstana definitivno neće zaustaviti i obećava biti još aktivniji.