2,26 miliona dolara
77

Amerikanci od Kazahstana kupili 81 borbeni avion iz sovjetske ere, motiv nepoznat

S. M.
Kazahstan, koji unapređuje svoju vazdušnu flotu, prodao je na aukciji 117 lovaca i bombardera iz sovjetskog doba Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući presretače MiG-31, borbene bombardere MiG-27, lovce MiG-29 i bombardere Su-24 iz 1970-ih i 1980-ih.

Deklarisana vrijednost prodaje bila je milijardu kazahstanskih tenge, ili 2,26 miliona dolara, prenosi Business Insider.

Motiv kupovine od SAD ostaje neotkriven, ali je pokrenuta mogućnost njihove potencijalne upotrebe u Ukrajini, gdje su slične letjelice u upotrebi.

S obzirom na kontinuirano oslanjanje Ukrajine na oružje iz sovjetske ere , avion bi mogao ili poslužiti kao izvor rezervnih dijelova ili biti strateški raspoređen kao mamac na aerodromima.

Kazahstan, koji je ranije bio dio Sovjetskog Saveza, održava bliske veze s Rusijom i istorijski je bio jedan od njenih najjačih saveznika. Ali odnosi između dvije zemlje su se promijenili otkako je Rusija napala Ukrajinu, a Kazahstan se više povezao sa Zapadom, izazivajući bijes nekih u Rusiji,