Pomažu porodicama
0

VIDEO / U Kabulu najteže poslove obavljaju djeca

Sarajevo-x.com
Mladi Fayaz (12) iz Kabula u Afganistanu radi od jutra do mraka u kovačnici svog strica još od svoje sedme godine, kada mu je umro otac. Dok su druga djeca u školi, on podiže teški malj i radi iscrpljujući fizički posao koji nije za djecu, prenosi CNN u priči o djeci radnicima.

Fayaz je jedan od četvero mladih Afganistanaca prikazanih u polusatnom dokumentarcu Unnoticed: Children of Kabul. Ovaj film je režirao i producirao Jawad Wahabzada sa Jonom Bougherom. Wahabzada je rekao da ima između 50.000 i 60.000 djece koja rade u Kabulu.

"Fayaz je otišao kod ljekara, ali ljekar nije želio doći da pomogne njegovom ocu jer nisu mogli platiti njegove usluge. Tokom noći njegov otac je preminuo", rekao je režiser za CNN. Dodao je da su kasnije Fayaz i njegova dvojica braće bili prinuđeni da rade.

"Svi oni dijele sličnu sudbinu, ili je njihov otac nepokretan ili ga uopće nemaju pa su prisiljeni da rade", dodao je režiser.

UNICEF procjenjuje da najmanje 30 posto afganistanske djece dobi između 5 i 14 godina rade na neki način. Ovaj problem prelazi granice Afganistana te se procjenjuje da u svijetu, od oko 158 miliona djece tog uzrasta, svako šesto dijete radi.

"Većina ove djece rade da pomognu svojim porodicama kako bi imali zadovoljene bar osnovne potrebe. Nije nužno da su sva ta djeca zapuštena ili zlostavljana, nego jednostavno osjećaju potrebu da pomognu", rekao je Eric Edmonds, profesor ekonomije na Dartmouthu.

Većina djece radi u poljoprivredi dodao je on, a najteži slučajevi su djeca radnici u tvornicama.