Svijet
0

U Japanu zabilježeno više od 175 potresa

FENA
Više od 175 potresa zabilježeno je u ponedjeljak u centralnom dijelu Japana koji je jučer pogodio snažan zemljotres jačine 6,9 Rihterove skale.

Podrhtavanje tla nekoliko dana poslije jakog zemljotresa uobičajena je pojava, podsjetili su stručnjaci. Japanska meteoroloska agencija je povukla uzbunu za cunami nekoliko sati poslije jučerašnjeg udara.

Prema najnovijim podacima, u jučerašnjem zemljotresu, čiji je epicentar bio 40 km jugozapadno od otoka Noto i oko 50 km ispod nivoa mora, jedna osoba je poginula, više od 600 kuća je srušeno ili djelomično oštećeno, a više od 2.600 ljudi je evakuirano, javile su agencije.

Pogođene su centralne japanske prefekture Išikava, Tojama i Nigata. Najviše je stradala Išikava.

Oko 10.000 domaćinstava u tim oblastima je bez vode, dok je snabdijevanje strujom ponovo uspostavljeno.

Zemljotresi su veoma česti u Japanu zato što leži na takozvanom "Vatrenom prstenu" koji djelomično obuhvata bazen Pacifika i na kome su grupisani podmorski vulkani i geološke pukotine. Tlo u toj zemlji podrhtava svakih pet minutam a više od 2.000 puta u toku jedne godine.

Najrazorniji zemljotres, jačine 7,9 Rihterove skale, pogodio je 1. septembra 1923. godine oblast Tokija. U njemu je poginulo više od 140.000 ljudi.