Svijet
0

U Japanu nakon vakcine umrla i šesta beba

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je preminulo i šesto dijete koje je nedavno primilo jednu od dvije vakcine koje su proizvele farmaceutske kompanije Pfizer i Sanofi-Aventis, čija je upotreba suspendovana prošle sedmice.

Jedna beba je preminula sedam dana nakon što je primila vakcinu ActHIB, koju je proizvela francuska farmaceutska kompanija Sanofi-Aventis i vakcinu DTP, navodi Ministarstvo.

Japanske vlasti su prošle sedmice suspendovale upotrebu vakcina "Prevenar" američke kompanije Pfizer koja se koristi protiv upale pluća izazvane streptokokom i ActHIB za prevenciju od bakterijskog meningitisa, nakon što je od početka februara umrlo petero djece koja prethodno vakcinisana.

Djeca su bila starosti od šest mjeseci do dvije godine, a upotreba vakcina pod sumnjom je obustavljena, dok se ne ispita da li se smrtni slučajevi mogu dovesti u vezu s njima.

Tim stručnjaka jučer je ocijenio da je neophodno da se kompletiraju informacije kako bi se utvrdila eventualna povezanost smrtnih slučajeva i vakcina, te je preporučeno da se produži suspenzija.

 Prema saopštenju japanskog Ministarstva zdravlje, troje djece je umrlo u roku od tri dana pošto su primili jednu od dvije vakcine, s tim što su dvoje od te djece također primili i DPT vakcinu - protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa. 

Četvrto dijete umrlo je samo dan pošto je primilo vakcine "Prevenar" i DPT, dok je peti slučaj smrt šestomjesečne beba koja je preminula početkom februara, dva dana nakon vakcinisanja. 
Pojedina od preminule djece već su imala neko oboljenja prije nego što su primila vakcinu. 

Krajem februara u Francuskoj je zabilježena smrt dvoje male djece, koja su primila "Prevenar", ali su prošle nedjelje tamošnje zdravstvene vlasti objavile da ti smrtni slučajevi nisu u vezi s vakcinisanjem.

U Holandiji je "Prevenar" također bio pod sumnjom 2009. godine, poslije smrti troje djece nakon vakcinacije njime, ali su holandske zdravstvene vlasti februara prošle godine također objavile da ti smrtni slučajevi nisu u vezi s vakcinacijom. 

U Japanu su ove dvije vakcine počele da se koriste  prije dvije godine, a primilo ih je 1,5 miliona djece.