Za sve je kriva recesija
19

U Italiji oživljava fašistička ideologija Benita Mussolinija

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
I 70 godina nakon što je ubijen, bivši diktator i utemeljitelj talijanskog fašizma Mussolini veoma je popularan i hvaljen u svojoj domovini Italiji.

Kalendari koji slave Il Ducea u Italiji nisu ništa novo. Puštaju se u prodaju svake godine zajedno sa kalendarima sportskih zvijezda i životinja, no ono što zabrinjava je porast prodaje kalendara.

Prema podacima izdavačke kompanije Gamma 3000, koja ih proizvodi, Talijani ponovo počinju obožavati beskrupuloznog diktatora, a to je posebno izraženo kod mladih ljudi. Renato Circi, direktor Gamme 3000, kazao je za Guardian da je prodaja kalendara puno bolja nego prije deset godina.

"Ne mislim da se radi o fenomenu, ali prodaja raste, posebno među mlađim ljudima", kazao je Circi.

Čini se da Mussolinijeva ideologija u Italiji ponovno oživljava. Dokaz za to su grupe sportskih navijača koji svojim ekstremnim stavovima zemlju vraćaju u 20. godine prošlog stoljeća, kada je fašizam cvjetao.

Mussolinijeva ideologija vraća se u sve sfere javnog života u Italiji. Rim je pogođen porastom ekstremno desničarskih grupa, a jedna od njih Blocco Studentesco svake sedmice održava demonstracije koje često završavaju nasilnim sukobima s policijom.

Postoji čak i inicijativa jednog lokalnog biznismena da se aerodrom Forli preimenuje u Mussolinijev aerodrom.

Pojavljivanje fašističkih ideja djelimično se pripisuje Silviju Berlusconiju, koji je uveo fašističke konzervativce u svoju koalicijsku vladu 1994. i 2001. godine.

I dok se Njemačka svim silama trudila distancirati od fašizma nakon pada nacista 1945. godine, Italija nikada nije u potpunosti zabranila postojanje fašističkih stranaka. Djelimično zato što bi to predstavljalo opasnost za talijanski ustav, a djelimično zbog skrivenog divljenja fašističkoj ideologiji, smatra američki profesor James Walston.

Preporod Mussolinija kao idola među Talijanima rezultat je recesije, koja već 10 godina ne jenjava. Talijanski nacionalni dug je među najvećim u Evropi. Vjeruje se da mladi sve više teže desničarskim stavovima u nadi da iz njih može izroniti vođa koji će popraviti stanje u zemlji.