Bivši premijer Italije
0

Berluskoni hvali Musolinija: Uradio je mnogo ispravnih stvari

SRNA
Silvio Berlusconi (Foto: Arhiv/AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da je fašistički diktator Benito Musolini "uradio mnogo ispravnih stvari", osim rasističke politike, koja je bila pogrešna.

"Međutim, Italija nema istu odgovornost kao i Njemačka", ocijenio je Berluskoni na ceremoniji održanoj u Milanu povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

Ovo nije prvi put da Berluskoni, koji će na predstojećim izborima biti kandidat za poslanika u parlamentu, iznosi blagonaklon stav prema Musoliniju. On je prije deset godina rekao da Musolini nikada nikoga nije ubio, dok je 2010. godine izazvao međunarodnu osudu, ispričavši vic o Jevrejima u holokaustu.

Odlazeći premijer Mario Monti pozvao je na to da se briga vodi o tome da se aktivnosti krajnje desnice ne ignorišu, te da tragedija iz nacističkog perioda ne smije nikada ponoviti.

Fašistički lider, koji je na vlast u Italiji došao 1922. godine, tokom Drugog svjetskog rata stao je na stranu nacističke Njemačke. On je provodio kampanju protiv Jevreja i drugih naroda.

Međunarodni dan sjećanja - 27. januar je prije sedam godina ustanovila Generalna skupština UN-a.

Na taj datum 1945. godine sovjetske snage oslobodile su koncentracioni logor Auswitch-Birkenau.

Nacisti su Auswitch otvorili nakon invazije na Poljsku 1939. godine, što je i bio neposredna povod za izbijanje Drugog svjetskog rata.

U logor su prvo dovođeni Poljaci i politički zatvorenici.

Početkom primjene plana o "Konačnom rješenju" nacisti su izgradili i Birkenau.

Nijemci su, potom, transportovali ljude u stočnim vagonima iz svih dijelova Evrope i usmrtili su najmanje 1,1 miliona ljudi u gasnim komorama, ili na neki drugi barbarski način.