Svijet
0

U Gurlittovu stanu pronađene skulpture Rodina i Degasa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvije skulpture, vjerojatno radovi Augusta Rodina i Edgara Degasa, pronađene su u stanu preminulog njemačkog kolekcionara Corneliusa Gurlitta, prenosi BBC. Ta su djela tek manji dio neprocjenjivih umjetnina koje su njemačke vlasti 2012. pronašle u njegovu stanu u Muenchenu.

Stručnjaci sad analiziraju skulpture i pokušavaju utvrditi njihovo podrijetlo, odnosno je li riječ o umjetninama koje su nacisti opljačkali u Drugom svjetskom ratu. Gurlitt, koji je neprocjenjivu zbirku naslijedio od oca Hildebranda, trgovca umjetninama koje su konfiscirali nacisti, umro je u svibnju u 81. godini.

Više od 1200 djela, među kojima i ona Chagalla, Picassa i Matissea, oporučno je ostavio Kunstmuseumu u Bernu u Švicarskoj. Muzej ima rok od šest mjeseci za odluku hoće li prihvatiti njegov dar.

Prema naredbi Adolfa Hitlera, Hildebrand Gurlitt bio je zadužen za prodaju umjetnina, oduzetih židovskim obiteljima, koje su nacisti smatrali "izopačenima". Umjetničko blago otkrile su njemačke vlasti 2012. dok su istraživale Gurlitta zbog porezne utaje.