Katastrofa iz dana u dan
51

U Gazi 20 bolnica potpuno van pogona, bombardovana i Al Shifa

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije iznio je podatak da je u Gazi čak 20 bolnica potpuno van pogona.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da je i bolnica Al Shifa pod bombardovanjem, dodajući da je 20 bolnica u Gazi sada potpuno van pogona.

Ranije je Hamasova vlada u Gazi saopćila da je u izraelskom napadu na najveću bolnicu na toj teritoriji poginulo 13 ljudi.

Među tih 20 bolnica našla se i jedna psihijatrijska, a zbog rastućeg psihičkog stresa u vezi sa sukobima, ove usluge su sada potrebne više nego ikada.

"Trinaest je mučenika i desetine ranjenih u izraelskom napadu na kompleks Al-Shifa danas u centru Gaze", navodi se u saopćenju Vlade.

Upitana o štrajku u dvorištu bolnice, portparol SZO Margaret Haris rekla je da nema detalje o Al Shifi, ali da je poznato da su pod bombardovanjem. Rekla je da je na mjestu bilo intenzivnog nasilja, citirajući kolege na terenu.

Gomile palestinskih porodica koje se protežu koliko god je oko moglo vidjeti hodaju iz grada Gaze i okolnih područja prema jugu kako bi izbjegli izraelske zračne napade i kopnenu invaziju dok izraelski rat u Gazi ulazi u svoj 35. dan.