Svijet
995

U Francuskoj sklopljen prvi gej brak: Vincent i Bruno izgovorili "da"

Klix.ba
Vincent Autin i Bruno Boileau (Foto: AFP)
Vincent Autin i Bruno Boileau (Foto: AFP)
Nakon što su Vincent Autin i Bruno Boileau danas izgovorili sudbonosno "da" u Francuskoj je zvanično sklopljen prvi gej brak.

Dvojica muškaraca, koji su u vezi već sedam godina, vjenčali su se u Gradskoj vijećnici u Montpellieru, a ceremoniji, koju su osiguravale policijske snage, prisustvovale su brojne zvanice.

Grupa protivnika istospolnih brakova pokušala je nasilno ući u vijećnicu i prekinuti ceremoniju, no nisu uspjeli u svojoj namjeri zahvaljujući velikim mjerama sigurnosti.

Cijelu svečanost francuska državna televizija je prenosila uživo.

Vincenti Brunu vjenčala je gradonačelnica Montpelliera Helene Mandroux, a kada je kazala da je par i zvanično u braku uslijedio je ogromni aplauz, praćen pjesmom "Love and Marriage" Franka Sinatre.

Vincent Autin i Bruno Boileau zahvalili su se svim prisutnim, a Vincentov emotivni govor dirnuo je mnoge, pa je tokom ceremonije bilo i suza.

Njih dvojica vjenčala su se u jeku političke napetosti i anti-gej protesta u Francuskoj. Podsjetimo, u nedjelju je 150.000 ljudi koji se protive zakonu o jednakosti u Francuskoj izašlo na ulice Pariza kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

Francuska je 14. zemlja sveta koja je legalizovala istospolne brakove.