Svijet
0

U Francuskoj će sutra biti održano prvo gej vjenčanje

FENA
Prvo gej vjenčanje u Francuskoj održat će se u srijedu u gradu Montpellieru na jugu države. Postoji zabrinutost za izbijanje protesta nakon višemjesečnog protivljenja i izlaženja na ulice više desetina hiljada ljudi.

Iako je zvanično sekularna država, Francuska je većinski katolička, a pitanje istospolnih brakova i usvajanja djece izazvalo je duboke podjele, javila je francuska agencija AFP.

Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je da će omogućiti istospolnim partnerima veća prava.

U nedjelju, najmanje 150.000 demonstranata je izašlo na ulice Pariza u posljednjem u nizu protestnih osuda novog zakona koji dozvoljava istospolni brak i usvajanje djece takvim parovima.

Većinski mirno okupljanje kasnije je postalo nasilno dok se interventna policija borila protiv više stotina protivnika. Prvi gej par koji će se vjenčati u zemlji bit će 40-godišnji Vincent Aubin i njegov partner, s kojim je pet godina u vezi, 30-godišnji Bruno Boileau.

Vjenčanje će biti održano u Montpellieru koji je homoseksualcima poznat kao "francuski San Francisco" zbog prijateljske nastrojenosti prema ovoj seksualnoj manjini.