Svijet
3

Sukobi u Parizu zbog zakona o istopolnim brakovima, 12 osoba privedeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tenzije u Francuskoj nisu se smirile ni pošto je parlament u utorak usvojio zakon o istopolnim brakovima, a policija se opet sukobila s grupom nasilnih demonstranata i upotrebila suzavac, dok je 12 osoba privedeno.

Kao i u sedmici koja je prethodila glasanju u parlamentu o zakonu koji je duboko podijelio društvo u zemlji, policija se u utorak kasno navečer u Parizu sukobila s demonstrantima koji se protive legalizovanju istopolnih brakova, a jedan policajac zadobio je povredu glave dok su demonstranti bacali petarde, flaše i kamenice, javila je agencija France Presse.

Poslanici donjeg doma francuskog parlamenta u utorak su usvojili zakon kojim se osobama istog pola dozvoljava da se vjenčavaju i usvajaju djecu, a tezije su bile pojačane kako na ulicama, gdje su čitav dan protestovale hiljade ljudi, tako i u samom parlamentu, gdje je bila žustra debata i odakle je osiguranje izbacilo dvoje demonstranata.

Ubrzo pošto je zakon izglasan, poslanici desničarskih partija pokrenuli su postupak za osporavanje ove odluke u Ustavnom sudu, koji će presudu donijeti u roku od mjesec dana.

Vlada je, međutim, uvjerena da će žalba opozicije biti odbačena.

Protivnici zakona o istopolnim brakovima novi masovni protest zakazali su za 26. maj.

Brojni protesti stotina hiljada Francuza zbog novog zakona predstavljaju izenađenje za mnoge, budući da je riječ o zemlji koja, iako pretežno katolička, ipak ima duboko ukorjenjenu sekularnu tradiciju.

Pošto zakon potpiše predsjednik Francois Hollande, Francuska će postati 14. zemlja na svijetu koja je legalizovala istopolne brakove.