Afganistan
0

U dva napada ubijeno sedam osoba i osam ranjeno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bomba postavljena na putu na koju je naletilo vozilo u južnoj afganistanskoj provinciji Kandahar usmrtila je u četvrtak sedam civila i troje ranila, a u susjednoj provinciji Uruzgan bombaš samoubica ranio je pet vojnika, saopćili su lokalni zvaničnici.

Bombaški napad u kome je poginulo sedam civila, među kojima pet žena, dogodio se u distriktu Khakriz u provinciji Kandaharu, rekao je potparol provincijskog guvernera Zalmai Ajoubi, prenosi Reuters.

Ostavljene eksplozivne naprave na put su najčešće upotrebljavano oružje pobunjenika koje koriste protiv afganistanske vlasti i međunarodnih snaga, ali u kojima su žrtve i civili.

U odvojenom napadu u susjednoj Uruzgan provinciji u napadu bombaša samoubice, na ulazu u afganistansku vojnu bazu ranjena su petorica vojnika, ali niko nije smrtno stradao, potvrdio je provincijski šef policije Džuma Gul Himat.

Britanska agencija navela je da je godina na izmaku bila najsmrtonosnija tokom osam godina rata u Afganistanu i da se većina napada i sukoba dogodilo u južnim provincijama Kandahar i Uruzgan, prenosi Tanjug.